De oorsprong van lachyoga

Veel mensen hebben bijgedragen aan de geschiedenis van het moderne therapeutische lachen. Enkele van de vele (genees)heren die Dr. Madan Kataria voorgingen zijn:


Dr. William Fry, psychiater uit Californië. Hij begon in de late jaren 60 de fysiologische effecten van de lach te onderzoeken. Hij wordt beschouwd als de vader van de 'gelotologie' (de wetenschap van het lachen).


Dr. Lee Berk, PhD, bestudeerde samen met een team van onderzoekers op het gebied van psycho-neur-immunologie de fysieke impact van vrolijk lachen, bij patiënten die een hartaanval hadden gehad.


Dr. Hunter (Patch) Adams, MD, vereeuwigd in de film met Robin Williams, inspireerde miljoenen mensen door het brengen van plezier en lachen in de ziekenhuiswereld en het in de praktijk brengen van het idee dat 'genezing een liefdevolle menselijke uitwisseling is en geen zakelijke transactie zou moeten zijn'.


Lachyoga zoals we het vandaag kennen werd geïntroduceerd in India door de arts, Dr. Madan Kataria. Hij deed onderzoek naar lachen en besloot in de praktijk te onderzoeken wat de impact was van lachen op mensen.De dokter en zijn vrouw, Madhuri Kataria, yogalerares, zagen de overeenkomsten tussen lachen en Pranayama oefeningen, waaronder de diepe ademhaling die nu nog steeds gebruikt wordt.


In 1995 startten zij met vijf mensen in een openbaar park in Mumbai. Momenteel zijn er duizenden lachclus in meer dan 110 landen.

De voordelen van lachyoga


Dat lachyoga gezond is, bewijzen tal van wetenschappelijke studies. Hieronder vind je een paar van de opmerkelijkste voordelen. Maar neem het niet klakkeloos aan, of geloof niet alles wat ik schrijf. Ga het vooral zelf ervaren!

Verhoogt de stemming


Lachyoga kan binnen enkele minuten je stemming veranderen door het vrijgeven van endorfine uit je hersencellen. Dit maakt dat je je goed voelt en als je in een goede stemming bent, zal alles beter gaan.Sociale verbindingen


De kwaliteit van het leven hangt voor een stuk af van de kwaliteit van de relaties die we hebben. Samen lachen is een grote verbindende factor en kan zorgen voor een groter gevoel van veiligheid en connectie.


Voordelen voor de gezondheid


Lachyoga vermindert stress en versterkt het immuunsysteem. Als je immuunsysteem sterk is word je minder snel ziek en het helpt om sneller te genezen.Ongeacht de omstandigheden


Iedereen kan lachen in goede tijden, maar lachyoga leert mensen om onvoorwaardelijk te lachen, zodat ze zelfs in moeilijke tijden kunnen lachen. Het geeft kracht bij tegenspoed en een coping mechanisme om mensen te helpen, ongeacht de omstandigheden om een positieve mentale houding te houden.Zakelijke voordelen


Ons brein heeft 25% meer zuurstof nodig om optimaal te kunnen functioneren. Lachoefeningen kunnen de netto zuurstoftoevoer in ons lichaam en onze hersenen verhogen, wat helpt om de efficiëntie, creativiteit en prestaties te verbeteren.Verhoogde frequentie


Lachen verhoogt je trilling.

Vreugde is een van de hoogste frequenties die er zijn. Als je opereert vanuit plezier en blijdschap, kom je steeds dichter in de buurt van de hoge frequentie van ware vreugde. Vanuit die staat van vreugde ben je de hoogste staat van jezelf die je kunt zijn – vol zelfvertrouwen, onbevreesd en krachtig – hoe geweldig!
“If laughter cannot solve your problems, it will definitely dissolve your problems;

so that you can think clearly what to do about them.”

— Dr. Madan Kataria, oprichter van Laughter Yoga University

Laten we samen lachen!


Boek nu je lachyoga-sessie en begin je al te verheugen.

Not Your Coach

Volg mij

Copyright © Alle rechten voorbehouden